Jest reklamowana jako cud utraty wagi, ale ten plan jedzenia jest rzeczywiście rodzajem diety medycznej, która wiąże się z poważnym ryzykiem.
W świecie diet odchudzających, plany żywieniowe o niskiej zawartości węglowodanów i wysokobiałkowego białka często przykuwają uwagę. Diety Paleo, South Beach i Atkins pasują do tej kategorii. Są one czasami nazywane dietami ketogenicznymi lub „keto”.
Ale prawdziwa dieta ketogeniczna jest inna. W przeciwieństwie do innych diet niskokalorycznych, które skupiają się na białku, plan keto koncentruje się na tłuszczu, który dostarcza aż 90% kalorii dziennie. I nie jest to rodzaj diety, który można wypróbować jako eksperyment.
„Dieta keto jest stosowana przede wszystkim w celu zmniejszenia częstotliwości występowania napadów padaczkowych u dzieci. Próbowano ją również stosować do odchudzania, ale badano tylko wyniki krótkoterminowe, a wyniki były mieszane. Nie wiemy, czy to działa w dłuższej perspektywie, ani czy jest to bezpieczne”.
Spis treści
Jak działa dieta keto?
Dieta keto ma na celu zmuszenie organizmu do stosowania innego rodzaju paliwa. Zamiast polegać na cukrze (glukozie), który pochodzi z węglowodanów (takich jak ziarna, rośliny strączkowe, warzywa i owoce), dieta keto opiera się na ciałach ketonowych, rodzaj paliwa, które wątroba produkuje z przechowywanego tłuszczu.
Spalanie tłuszczu wydaje się być idealnym sposobem na zrzucenie kilogramów. Ale robienie z wątroby ciała ketonowego jest trudne.
Co jesz na diecie keto?
Ponieważ dieta keto ma tak duże zapotrzebowanie na tłuszcz, zwolennicy muszą jeść tłuszcz przy każdym posiłku. W codziennej diecie 2000-kalorycznej, która może wyglądać jak 165 gramów tłuszczu, 40 gramów węglowodanów i 75 gramów białka. Dokładna proporcja zależy jednak od konkretnych potrzeb.
Niektóre zdrowe tłuszcze nienasycone są dozwolone w diecie keto – jak orzechy (migdały, orzechy włoskie), nasiona, awokado, tofu i oliwa z oliwek. Ale tłuszcze nasycone z olejów (palmowego, kokosowego), smalcu, masła i masła kakaowego są zalecane w dużych ilościach.
Białko jest częścią diety keto, ale zazwyczaj nie rozróżnia się między żywnością zawierającą chude białko i źródła białka o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, takich jak wołowina, wieprzowina i boczek.
A co z owocami i warzywami? Wszystkie owoce są bogate w węglowodany, ale niektóre owoce (zazwyczaj jagody) można jeść w małych porcjach. Warzywa (również bogate w węglowodany) ograniczają się do zieleni liściastej (np. jarmuż, boćwina, szpinak), kalafiora, brokułów, brukselki, szparagów, papryki, cebuli, czosnku, grzybów, ogórka, selera naciowego, a także letnich zgnieceń.
Ryzyko związane z dietą Keto
Dieta ketogeniczna wiąże się z licznymi zagrożeniami. Na samej górze listy: jest bogata w tłuszcze nasycone. Zaleca się, aby utrzymywać tłuszcze nasycone w ilości nie większej niż 7% dziennych kalorii ze względu na związek z chorobą serca. I rzeczywiście, dieta keto jest związana ze wzrostem „złego” cholesterolu LDL, który jest również związany z chorobami serca.
Inne potencjalne zagrożenia związane z keto obejmują te zagrożenia:
- Niedobór składników odżywczych. „Jeśli nie jesz wielu różnych warzyw, owoców i zbóż, możesz być narażony na niedobór mikroelementów, w tym selenu, magnezu, fosforu i witamin B i C”.
- Problemy z wątrobą. Z tak dużo tłuszczu do metabolizmu, dieta może pogorszyć stan wątroby.
- Problemy z nerkami. Nerki pomagają metabolizować białko, dieta keto może je przeciążyć. (Aktualnie zalecane spożycie białka wynosi średnio 46 gramów dziennie dla kobiet i 56 gramów dla mężczyzn).
- Zaparcie. Dieta keto jest niskobłonnikowa, jak ziarna zbóż i roślin strączkowych.
- Rozmyte myślenie i wahania nastroju. „Mózg potrzebuje cukru ze zdrowych węglowodanów do funkcjonowania. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów może powodować dezorientację i rozdrażnienie”.
Te zagrożenia sumują się – więc upewnij się, że porozmawiasz z lekarzem i zarejestrowanym dietetykiem przed podjęciem kiedykolwiek próby diety ketogenicznej.
A co z innymi dietami?
Popularne diety niskokaloryczne (takie jak Atkins czy Paleo) modyfikują prawdziwą dietę keto. Ale pochodzą one z tym samym ryzykiem, jeśli przesadzić z tłuszczami i białkami i zwolnić węglowodanów.
Więc dlaczego ludzie przestrzegają diety? „Są wszędzie, a ludzie anegdotycznie słyszą, że działają”. Teorie o krótkotrwałym sukcesie diety niskokalorycznej obejmują mniejszy apetyt, ponieważ tłuszcz spala się wolniej niż węglowodany. „Ale znowu, nie wiemy o dłuższej perspektywie czasowej”. „A jedzenie restrykcyjnej diety, bez względu na plan, jest trudne do utrzymania. Kiedy wrócisz do normalnej diety, waga prawdopodobnie powróci.”