Powinnaś spróbować diety keto?

Jest reklamowana jako cud utraty wagi, ale ten plan jedzenia jest rzeczywiście rodzajem diety medycznej, która wiąże się z poważnym ryzykiem.

W świecie diet odchudzających, plany żywieniowe o niskiej zawartości węglowodanów i wysokobiałkowego białka często przykuwają uwagę. Diety Paleo, South Beach i Atkins pasują do tej kategorii. Są one czasami nazywane dietami ketogenicznymi lub „keto”.

Ale prawdziwa dieta ketogeniczna jest inna. W przeciwieństwie do innych diet niskokalorycznych, które skupiają się na białku, plan keto koncentruje się na tłuszczu, który dostarcza aż 90% kalorii dziennie. I nie jest to rodzaj diety, który można wypróbować jako eksperyment.

„Dieta keto jest stosowana przede wszystkim w celu zmniejszenia częstotliwości występowania napadów padaczkowych u dzieci. Próbowano ją również stosować do odchudzania, ale badano tylko wyniki krótkoterminowe, a wyniki były mieszane. Nie wiemy, czy to działa w dłuższej perspektywie, ani czy jest to bezpieczne”.

Jak działa dieta keto?

Dieta keto ma na celu zmuszenie organizmu do stosowania innego rodzaju paliwa. Zamiast polegać na cukrze (glukozie), który pochodzi z węglowodanów (takich jak ziarna, rośliny strączkowe, warzywa i owoce), dieta keto opiera się na ciałach ketonowych, rodzaj paliwa, które wątroba produkuje z przechowywanego tłuszczu.

Spalanie tłuszczu wydaje się być idealnym sposobem na zrzucenie kilogramów. Ale robienie z wątroby ciała ketonowego jest trudne.

Co jesz na diecie keto?

Ponieważ dieta keto ma tak duże zapotrzebowanie na tłuszcz, zwolennicy muszą jeść tłuszcz przy każdym posiłku. W codziennej diecie 2000-kalorycznej, która może wyglądać jak 165 gramów tłuszczu, 40 gramów węglowodanów i 75 gramów białka. Dokładna proporcja zależy jednak od konkretnych potrzeb.

Niektóre zdrowe tłuszcze nienasycone są dozwolone w diecie keto – jak orzechy (migdały, orzechy włoskie), nasiona, awokado, tofu i oliwa z oliwek. Ale tłuszcze nasycone z olejów (palmowego, kokosowego), smalcu, masła i masła kakaowego są zalecane w dużych ilościach.

Białko jest częścią diety keto, ale zazwyczaj nie rozróżnia się między żywnością zawierającą chude białko i źródła białka o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, takich jak wołowina, wieprzowina i boczek.

A co z owocami i warzywami? Wszystkie owoce są bogate w węglowodany, ale niektóre owoce (zazwyczaj jagody) można jeść w małych porcjach. Warzywa (również bogate w węglowodany) ograniczają się do zieleni liściastej (np. jarmuż, boćwina, szpinak), kalafiora, brokułów, brukselki, szparagów, papryki, cebuli, czosnku, grzybów, ogórka, selera naciowego, a także letnich zgnieceń.

Ryzyko związane z dietą Keto

Dieta ketogeniczna wiąże się z licznymi zagrożeniami. Na samej górze listy: jest bogata w tłuszcze nasycone. Zaleca się, aby utrzymywać tłuszcze nasycone w ilości nie większej niż 7% dziennych kalorii ze względu na związek z chorobą serca. I rzeczywiście, dieta keto jest związana ze wzrostem „złego” cholesterolu LDL, który jest również związany z chorobami serca.

Inne potencjalne zagrożenia związane z keto obejmują te zagrożenia:

  • Niedobór składników odżywczych. „Jeśli nie jesz wielu różnych warzyw, owoców i zbóż, możesz być narażony na niedobór mikroelementów, w tym selenu, magnezu, fosforu i witamin B i C”.
  • Problemy z wątrobą. Z tak dużo tłuszczu do metabolizmu, dieta może pogorszyć stan wątroby.
  • Problemy z nerkami. Nerki pomagają metabolizować białko, dieta keto może je przeciążyć. (Aktualnie zalecane spożycie białka wynosi średnio 46 gramów dziennie dla kobiet i 56 gramów dla mężczyzn).
  • Zaparcie. Dieta keto jest niskobłonnikowa, jak ziarna zbóż i roślin strączkowych.
  • Rozmyte myślenie i wahania nastroju. „Mózg potrzebuje cukru ze zdrowych węglowodanów do funkcjonowania. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów może powodować dezorientację i rozdrażnienie”.

Te zagrożenia sumują się – więc upewnij się, że porozmawiasz z lekarzem i zarejestrowanym dietetykiem przed podjęciem kiedykolwiek próby diety ketogenicznej.

A co z innymi dietami?

Popularne diety niskokaloryczne (takie jak Atkins czy Paleo) modyfikują prawdziwą dietę keto. Ale pochodzą one z tym samym ryzykiem, jeśli przesadzić z tłuszczami i białkami i zwolnić węglowodanów.

Więc dlaczego ludzie przestrzegają diety? „Są wszędzie, a ludzie anegdotycznie słyszą, że działają”. Teorie o krótkotrwałym sukcesie diety niskokalorycznej obejmują mniejszy apetyt, ponieważ tłuszcz spala się wolniej niż węglowodany. „Ale znowu, nie wiemy o dłuższej perspektywie czasowej”. „A jedzenie restrykcyjnej diety, bez względu na plan, jest trudne do utrzymania. Kiedy wrócisz do normalnej diety, waga prawdopodobnie powróci.”

Comments closed

Sprawdź ofertę

  • Kondycja naszego organizmu

    Aktualnie ludzie w całym kraju są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna dla ich zdrowia i samopoczucia jest dobrze dobrana dieta.  Przecież to oczywiste, że to co jemy wpływa na nasze samopoczucie i w jakiej kondycji pozostaje nasze ciało.  Jednak jak się niemniej okazuje, nie każdy ma o tym  pojęcie.  Szczególnie dotyczy to dobrze wykształconych read more …